Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE
Zaproś znajomych do wspólnych rozmów
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kącik kuchniomana ;P
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna -> Dowolne tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kilkujadek
weteran
weteran



Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:58, 04 Maj 2015    Temat postu:

100% racja z jednym małym ale... niestety te wszystkie bezkształtne wiszące już nie zielenieją bo mają w sobie więcej konserwantów niż ciało Lenina.....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:25, 04 Maj 2015    Temat postu:

Generalnie mięso śmierdzi. a już świnina okrutnie! No i ta myśl o trupich jadach też nie zachęca Confused
Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Martika
zasłużony
zasłużony



Dołączył: 26 Mar 2015
Posty: 838
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:11, 08 Maj 2015    Temat postu:

Fajnie na blogu pokazuje Hindus jak gotować np. cieciorkę [link widoczny dla zalogowanych]
Cieciorka zawiera bardzo dużo białka i może być zamiennikiem mięsa w diecie. Hindus tez pokazuje jak zrobić samemu ser paneer, który jest w indiach używany zamiast mięsa w potrawach. Jest tam tez (chyba) przepis na palak paneer czyli szpinak z tym serem. Jak nie ma to można sobie znaleźć w necie, świetne.

Ale i tak lubię mięso i jem ale miałam okresy, kiedy nie jadłam go.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:14, 14 Wrz 2015    Temat postu:

Najlepsze ciasto świąteczne
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra...prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba..., by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko jak tylko to możliwe.
Powtórz operację.
Przy użyciu miksera ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeczkę sukru i ubjaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak trzeba. Najleppiej szklaneczkę.
Otfórz druga butelke jeźli czeba.
Wrzuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakź wiski żeby pootem gośie nie mufili sze jest trojonca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz! Fypis skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszysko jedno i frzusź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spać.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tuby_lec
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2661
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 10:18, 14 Wrz 2015    Temat postu:

Endorfina napisał:
Najlepsze ciasto świąteczne

Na jakie święto?
Państwowe? Kościelne?
Domyślam się tylko, ze nie na Ramadan ani na pielgrzymkę sierpniową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:22, 14 Wrz 2015    Temat postu:

tuby_lec napisał:
Endorfina napisał:
Najlepsze ciasto świąteczne

Na jakie święto?

Najlepiej takie wolne od pracy Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 12:22, 14 Wrz 2015    Temat postu:

tuby_lec napisał:
Endorfina napisał:
Najlepsze ciasto świąteczne

Na jakie święto?

Najlepiej takie wolne od pracy Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kilkujadek
weteran
weteran



Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:36, 14 Wrz 2015    Temat postu:

Niesamowite jak tak można!!! tylko ciasta pieczenie, świętowanie,altanki, krowy dojenie, dni wolne... a PKB,PKP ZPT leży i pracować nie ma komu ochyda Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:51, 14 Wrz 2015    Temat postu:

No nie przesadzaj aż tak! Jeżeli chodzi o PKP to czasem przecież stoi Wink



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 0:16, 16 Wrz 2015    Temat postu:

ta znowu z tymi kaktusami Wink Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Endorfina
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5281
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mrozów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:48, 18 Paź 2015    Temat postu:

Gdzie można kupić dobrą kapustę do kiszenia?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kilkujadek
weteran
weteran



Dołączył: 23 Lis 2012
Posty: 572
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:13, 18 Paź 2015    Temat postu:

targ w brzegu dolnym szatkują na miejscu:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:22, 19 Lis 2015
PRZENIESIONY
Sob 14:01, 21 Lis 2015    Temat postu:

Przeniesiono z wątku LOKALNE/Kaloryczność węgla -end.

Tubylec: nie tylko po zagotowaniu, nawet na etapie podgrzewania garnka duża część ciepła idzie w tzw. "gwizdek". Duże znaczenie ma materiał garnka, jego dno etc. Generalnie im grubsze dno garnka i jego zdolność do absorbcji ciepła, tym lepiej dla gotowania Smile Szajsy z aluminium należy defenestrować natychmiast Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tuby_lec
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 27 Maj 2012
Posty: 2661
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:54, 20 Lis 2015
PRZENIESIONY
Sob 14:02, 21 Lis 2015    Temat postu:

horst1969 napisał:
Tubylec: nie tylko po zagotowaniu...

Przykro mi to pisać, ale racji nie masz:
1. nawet na etapie podgrzewania garnka
a) podgrzać trzeba!, ale potem ciepło jest oddawane - straty są tylko przy tej części oddawanej w powietrze,
ale to jest (praktycznie nie do uniknięcia, choć oszczędności można się spodziewać przy dobrym wyregulowaniu gazu,
b) Generalnie im grubsze dno garnka - tym gorzej dla czasu nagrzewania!, choć lepiej po wyłączeniu gazu (zob. p. a)),
c) Generalnie im grubsze dno garnka - tym lepiej dla potrawy!, bo wskutek wolniejszego i bardziej równomiernego nagrzewania
trudniej o przypalenie; innej zalety nie widzę Confused
d) Szajsy z aluminium - lecz zupełnie z innych względów! (medycznych),
jeśli chodzi o przewodność cieplną jest bardzo dobre. Można, rzecz jasna miedź, srebro lub złoto, ale drogieeeeeeee!
e) pozostaje kompromis: żeliwo (szare), ale kto by chciał dźwigać takie coś? W każdym razie dzisiejsze gospodynie, ev. pantoflarze Ludwicy Smile ,
przedkładają estetykę nad użytkowość i ostrożność, by nie obić emalii, lub
f) użyć mikroweli, ale

chyba wystarczy; można by jeszcze, jednak ten kącik nie po to i administracja mogłaby wykluczyć. Sad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
horst1969
zasłużony VIP
zasłużony VIP



Dołączył: 18 Mar 2008
Posty: 1920
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 19:22, 20 Lis 2015
PRZENIESIONY
Sob 14:04, 21 Lis 2015    Temat postu:

Z ta grubością, to może żle się wyraziłem, mnie bardziej chodzi o podgrzewanie na płycie, i to bardziej w przypadku jak garnek jest duży i wychodzi poza element grzewczy, wtedy gruby garnek, chłonący ciepło, a potem, po zmniejszeniu grzania, oddający go jeszcze dłużej potrawie jest znacznie efektywniejszy. Co do gazu, to też wydaje mi się, że mam rację, cienkie dno nagrzewa się szybko do pewnego maximum, ale wolniej przekazuje ciepło potrawie, no chyba że faktycznie nie stwarza prawie żadnego oporu cieplnego (garnki miedziane). Ale generalnie, to poza niektórymi typami potraw, wymagającymi krótkiej obróbki i szoku termicznego (steki, blanszowanie etc.) resztę lepiej jest poddawać dłuższej obróbce termicznej na mniejszej temperaturze. btw. jutro próbuję piec udziec jagnięcy w 70 st.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum MIĘKINIA - PIERWSZE FORUM GMINNE Strona Główna -> Dowolne tematy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
Strona 10 z 11

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin